Wat is stamrechtsparen?

Stamrechtsparen is de fiscale term voor banksparen met een ontslagvergoeding.
Sinds 1-1-2010 is de wet banksparen uitgebreid waardoor ook een ontslagvergoeding zonder inhouding van belasting kan worden gestort op een bankspaarrekening. Voorheen was dit alleen mogelijk als eenmalige premie (koopsom) voor een gouden handdruk verzekering (ook wel stamrechtverzekering), of in een stamrecht BV.

Hoe werkt stamrechtsparen?

Een stamrechtspaarrekening is een geblokkeerde spaarrekening waarop de ontslagvergoeding gestort dient te worden. De (ex-)werkgever mag de ontslagvergoeding bruto overmaken, dus zonder inhouding van belasting en premie volksverzekeringen.
Zolang de ontslagvergoeding op de stamrechtspaarrekening staat, is er geen belasting verschuldigd. Ook valt het saldo buiten de vermogensrendementsheffing. Dit maakt het fiscaal voordelig.
De ex-werknemer is verplicht het saldo uiterlijk op 65jarige leeftijd periodiek tot uitkering te laten komen. Over de uitkeringen is wel inkomstenbelasting verschuldigd. Omdat de ontslagvergoeding nu niet in een keer wordt uitgekeerd, maar verspreidt over meerder jaren, betaalt u per saldo minder belasting, waardoor fiscaal voordeel ontstaat.

Banksparen vaak beste keuze

Banksparen is vaak de voordeligste keuze voor onslagen werknemers. Dit komt omdat de kosten van banksparen zeer laag zijn. Daarnaast biedt banksparen vaak een hoger rendement dan verzekeren.
Een stamrecht BV kan een interessant alternatief zijn, echter alleen als u een eigen onderneming wilt gaan starten. U kunt dan uw ontslagvergoeding gebruiken als startkapitaal.

Welke banken bieden stamrechtsparen aan?

De volgende banken bieden banksparen met een gouden handdruk aan:
ABN Amro
Brand New Day
Delta Lloyd
OHRA
Rabobank
Reaal
Sns Bank
SNS Regio Bank

Banksparen vergelijken

Wilt u stamrechtspaarrekening vergelijken op rente en voorwaarden? Dat kan op de volgende websites:
banksparen gouden handdruk
banksparen expert: gouden handdruk
gouden handdruk expert: banksparen